Αρχική ΣελίδαΠαραστάσειςΠροηγούμενεςBharatnatyam από τον Rajib SahaΒιογραφικό

Bharatnatyam

από τον Rajib Saha

20/09/2010

Το Bharatnatyam (Μπαρατνάτυαμ) είναι ένας από τους πιο γνωστούς Ινδικούς κλασσικούς χορούς.

Οι ρίζες του βρίσκονται στους αρχαίους ναούς της Νότιας Ινδίας. Ετυμολογικά Bharatnatyam προέρχεται από τις λέξεις Bhava (έκφραση), Raga ( Μουσική), Tala (Ρυθμός) και Natya (Κλασσικό Ινδικό μουσικό θέατρο). Ως χορός, είναι μια μορφή γιόγκα, καθώς το σώμα κινείται μ’ένα πολύ δυναμικό και παράλληλα γεμάτο χάρη τρόπο.

O Rajib Saha είναι ένας αναγνωρισμένος χορευτής Μπαρατνάτυαμ (Bharatnatyam), ο οποίος έχει εμπλουτίσει τον χορό και τη διδασκαλία του με τις αρχές της yoga. O Rajib μαθήτευσε για πάνω από μια δεκαετία με τον Justin McCarthy στο Shriram Bharatiya Kala Kendra στο Νέο Δελχί της Ινδίας. Εκεί, καταξιώθηκε ως σόλο χορευτής εκτός από την ικανότητά του να δουλεύει με την ομάδα. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα Ινδικά και Διεθνή φεστιβάλ και τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Singermani. Πτυχιούχος στο χορό από το Πανεπιστήμιο της Πούνε, ο Rajib εκπαιδεύτηκε επίσης στον χορό από την διακεκριμένη χορεύτρια και χορογράφο Δρ. Sucheta Chapekar.

Το χορευτικό στυλ του Rajib χαρακτηρίζεται από ροή και ακρίβεια στη κίνηση, έντονη αίσθηση του ρυθμού και λεπτή έκφραση ενώ επικεντρώνεται στη νοητική συγκέντρωση, τον έλεγχο της αναπνοής και σώματος. Ο χορός βιώνεται σαν μια ολιστική πρακτική που αποσκοπεί στην εναρμόνιση όλων των επιπέδων της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μια καλλιτέχνιδα με σπάνια προσωπικότητα, η Sucheta Chapekar είναι μία από τις πιο εξέχουσες χορεύτριες Μπαρατνάτυαμ στην Ινδία. Η προσφορά της στην τέχνη αυτή σαν χορεύτρια, ερευνήτρια και δασκάλα είναι ευρύτατα γνωστή. Στην καριέρα της ως χορεύτρια τα τελευταία 40 χρόνια, έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ινδία αλλά και σε όλους τις ηπείρους. Το στυλ της χαρακτηρίζεται από καινοτομία, χάρη, μουσικότητα, έκφραση και αναλυτικές επεξηγήσεις όσον αφορά την τέχνη του Μπαράτνατυαμ. Της έχει αποδοθεί το κρατικό βραβείο για την προσφορά της στο χορό. Πτυχιούχος στο χορό από το Πανεπιστήμιο της Πούνε.

Η Arundhati Patwardha προσθέτει την δική της ενέργεια και γοητεία στο χάρισμα που κληρονόμησε από την μητέρα της. Πτυχιούχος στο χορό από το Πανεπιστήμιο της Πούνε, η Arundhati δίνει συχνές παραστάσεις τα τελευταία 10 χρόνια στην Ινδία και στο εξωτερικό. Χορογράφος και η ίδια, έχει χορογραφήσει με επιτυχία αρκετές παραστάσεις. Στο ρεσιτάλ τους, η Sucheta και η Arundhati θα χορέψουν σόλο αλλά και ντουέτο.

O Rajib Saha, η Sucheta Chapekar και η Arundhati Patwardhan θα παρουσιάσουν μια παράσταση σε δύο μέρη με κλασσικές αλλά και μοντέρνες χορογραφίες Μπαρατνάτυαμ. Ο τίτλος της παράστασης είναι "TRAYI" που σημαίνει τρία/τριάδα, μια ιδέα που διέπει απόλυτα τόσο σε πραγματικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο τις χορευτικές δημιουργίες που θα παρουσιαστούν. Θα λάβει χώρα στο θέατρο Ροές, Ιάκχου 16, Γκάζι την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, τηλεφωνήστε στο 210 347 9426 /210 347 4312 η στείλτε email στο roes@otenet.gr.

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ, φοιτητικό/μαθητικό 10 ευρώ.