Αρχική ΣελίδαΠαραστάσειςΠροηγούμενεςΜια τρελή μέραΒιογραφικό

"Μια τρελή μέρα" του Έρικ Σμίτ

25/10/07

Έργο βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά της ζωής του μεγάλου φιλοσόφου και διαφωτιστή Ντιντερό, το Μια τρελή μέρα είναι μια πληθωρική, ανάλαφρη κωμωδία με φιλοσοφικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ο σπουδαίος Γάλλος φιλόσοφος και εγκυκλοπαιδιστής, Ντενί Ντιντερό, ποζάρει ημίγυμνος στην ζωγράφο Τερμπούς ενώ παράλληλα συζητούν για την τέχνη και τη φιλοσοφία και φλερτάρουν.

Είναι το ξεκίνημα μιας τρελής μέρας για τον Ντιντερό που η συνέχεια αυτού του εξαιρετικά ευφυούς και αισθησιακού φλερτ κυλά μεταξύ των πλέον ετερόκλητων και ταυτόχρονα γοητευτικών -για το θεατή- επεισοδίων. Ο γραμματέας του διακόπτει επίμονα και ζητά από τον φιλόσοφο να γράψει επειγόντως το λήμμα «Περί Ηθικής» για την Εγκυκλοπαίδεια. Και ο Ντιντερό εντάσσει τη συγγραφή του στο εξελισσόμενο φλερτ, αναπτύσσοντας τις απόψεις του περί Ηθικής, μιας ελευθεριακής Ηθικής που επιτρέπει τα πάντα αρκεί να μην κάνει κακό σε κανέναν.

Απόψεις που θα τροποποιηθούν όταν απευθύνονται στην κόρη του και κυρίως στα θέματα που αφορούν τον έρωτα , το γάμο και τα παιδιά, θα ελιχθούν στη σκηνή ζηλοτυπίας που κάνει η γυναίκα του και θα ξαναγίνουν ελευθεριακές και θα απογειωθούν όταν η φίλη της κόρης του, επιρρεπής στη γοητεία που της ασκεί ο ευφυής ερωτισμός του φιλοσόφου, θα τον φλερτάρει επίσης.

Παράλληλα οι ερωτοτροπίες με τη ζωγράφο Τερμπούς συνεχίζονται, οι οχλήσεις του γραμματέα του για τη συγγραφή του λήμματος περί Ηθικής γίνονται πιεστικότερες και ο φιλόσοφος καταλήγει να κυκλοφορήσει την εγκυκλοπαίδεια αρνούμενος τη συγγραφή του σχετικού λήμματος.

Ανατροπές καταστάσεων και αξιών που εξελίσσονται μέσα σε μια αισθησιακή ατμόσφαιρα δίνουν τη δυνατότητα στο σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς- αλλά και στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης - να στήσουν μια εξαιρετική θεατρική δουλειά.

Συντελεστές: Μετάφραση: Μαρία και Ελένη Παξινού Σκηνοθεσία: Κων/νος Αρβανιτάκης Σκηνικά και κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος Μακιγιάζ: Δήμητρα Φαφαλιού Επιμέλεια χτενισμάτων: Καίτη Αραβαντινού Επιμέλεια χτενισμάτων στη φωτογράφηση αφίσας και προγράμματος: Λευτέρης Παρασκευάς και Φαίη Νάκου

Στους ρόλους

:

Ο Γιώργος Κοτανίδης, η Κερασία Σαμαρά, η Στέλλα Γκίκα, η Σοφία Καζαντζιάν, η Στέλλα Μπαλωμένου και ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος.