Παραστάσεις_Προηγούμενες_Οι αγνοούμενοι: μια ενδιαφέρουσα ζωή_Βιογραφικό

«Οι αγνοούμενοι: μια ενδιαφέρουσα ζωή» του Βασίλη Κατσικονούρη

15/02/2008

σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, σκηνικά–κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, μακιγιάζ Δήμητρας Φαφαλιού και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν η Εύα Κοτανίδη, ο Βαγγέλης Ρόκκος και η Ναταλία Καποδίστρια.

«Στην Ιλιάδα, γίνονταν μάχες γύρω απο τα σώματα των πεσμένων ηρώων. Να μη χαθεί το σώμα αλλά να γίνει σήμα (τάφος)». Λέει ο Κατσικονούρης και συνεχίζει «Το έργο κεντράρει στον κρυφό μας φόβο να υπάρξουμε κατά το τραγικό μας βάθος και πλάτος, σουλατσάροντας απλώς στην επιφάνεια μιας μεταμοντέρνας ενδιαφέρουσας ζωής. .. το θέμα μου δεν είναι οι αγνοούμενοι, αλλά η Άγνοια και ο φόβος ή αλλοιώς, οι Αγνοούντες».

Ο Πέτρος και η Μίνα μοιράζονται μια, εξωτερικά τουλάχιστον, αρμονική και –πάντως σίγουρα- «ενδιαφέρουσα» ζωή. Εκείνος ανερχόμενος και πολλά υποσχόμενος δημοσιογράφος σε αθηναϊκή εφημερίδα• εκείνη διαθέτει το χρόνο της από μεταπτυχιακό σε μεταπτυχιακό, σχεδιάζοντας ακαδημαϊκή καριέρα. Όλα αυτά μέχρι που εισβάλλει σ` αυτό το ανέφελο, γραμμικό παρόν, ένα πρόσωπο – φάντασμα από ένα λησμονημένο (;) παρελθόν. Πρόκειται για τη Δέσποινα, Κύπρια αδελφή της Μίνας, που έρχεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους Αγνοούμενους της Κύπρου. Η παρουσία της θα σταθεί καταλυτική για όλους, ενώ μετά την «αποχώρησή» της, τίποτα δε θα είναι πια όπως πριν.

Πόση λήθη χρειάζεται κανείς για να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και πόση μνήμη για να μπορέσει να ζήσει; Μήπως φορτώνουμε τη ζωή μας με τόσα «στολίδια» που φαγώνεται το πρόσωπό της; Και μήπως αγνοούμενοι τελικά είμαστε όλοι όσοι κρύβουμε ή κρυβόμαστε από αυτό το πρόσωπο; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει το έργο.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης γεννήθηκε το 1960 στο Κιλκίς. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση. Το πρώτο του θεατρικό έργο, Εντελώς Αναξιοπρεπές, το 2001, βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό του ιδρύματος ΩΝΑΣΗ και το 2004 παρουσιάστηκε στο θέατρο ΣΤΟΑ. Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται στο Εθνικό θέατρο στην Πειραματική Σκηνή το έργο Καλιφόρνια νρίμιν (Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου 2002). Το 1999 και το 2002 είχαν παρουσιαστεί, αντίστοιχα, τα έργα Λεπτή Γραμμή και Μπάμπουσκα από την Ομάδα Κουΐντα. Το 2006 λαμβάνει το Γ΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για τη Φανέλλα και το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή - Θέατρο Χώρα) σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, τις παραστάσεις του Το Γάλα, που και συνεχίζεται για την επόμενη περίοδο 2006-07.